IN MEMORIAM – Mirko Butulija (1976-2019)

Rođen 19. septembra 1976. godine u Dubrovniku, Mirko Butulija je svoje detinjstvo proveo u Trebinju, odakle dolazi u Beograd da nastavi školovanje. Bio jedan od onih koji se na svakom polju nesebično predavao i ostvarivao zapažene rezultate.

Od 2014.godine, za pet godina koliko je bio predsednik Auto-moto saveza Srbije, svojim predanim radom i kontinuiranim zalaganjem uspeo je ne samo da očuva tradiciju, već i da podigne ugled naše organizacije u domaćim i međunarodnim okvirima i ostavi nam danas AMSS kao društveno najodgovorniju i poslovno najuspešniju organizaciju u Srbiji u oblasti automobilizma i saobraćaja.

Kao čovek od umeća i autoriteta, uživao je veliko poverenje i ugled u međunarodnim organizacijama, čiji je AMSS član, o čemu svedoče i pozicije na kojima se nalazio. U 2017. godini je prvi u istoriji Balkana izabran za člana Upravnog odbora FIA Regije 1, a potom postaje i član Svetskog saveta za mobiliti i turizam FIA, jednog od dva najviša tela ove organizacije. Godine 2018. imenovan je i za člana Upravnog odbora FIA Međunarodne automobilske federacije Centralno-evropske zone, u kojoj se zalagao se za razvoj i popularizaciju auto-moto sporta u Srbiji.

Pasionirani ljubitelj dvotočkaša, uživao je ugled i u FIM ,Međunarodnoj motociklističkoj federaciji, kao predsednik Moto saveza Srbije, a svoju strast delio je i sa pripadnicima moto kluba Stara Hercegovina, koji je osnovao u Srbiji.

Kao diplomirani ekonomista, Butulija je bio i član Izvršnog odbora u “AMS Osiguranje” a.d.o. i uvaženi član Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije.

U 2014. godini Butulija biva izabran za predsednika rukometnog kluba “Crvena zvezda” koji posle devetogodišnje pauze uzima trofej i osvaja Kup Srbije; i preuzima funkciju potpredsednika Upravnog odbora Rukometnog saveza Srbije.

Poreklom Hercegovac, Butulija je radio na očuvanju tradicije i običaja rodnog kraja, kroz Udruženje Trebinjaca “Jovan Dučić” Beograd, u kom je obavljao funkciju potpredsednika.

Iza sebe je ostavio suprugu i četvoro dece.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *